de Iulia-Maria Longodor
În fiecare an, se organizează în zilele de praznic naţional festivităţi cu un caracter comemorativ. Monumentul Unităţii Naţionale din Jibou a devenit un simbol al luptei pentru întărirea unităţii naţionale, pentru apărarea neamului nostru românesc. Sergentul Ilie Popa este considerat „primul român care s-a jertfit pentru eliberarea Sălajului”, devenind un erou.
Pe o placă îndoliată de marmură neagră sunt înscrise următoarele:
„Mort pentru înfăptuirea
României Mari
Sergent ILIE POPA,
Regim. 15 Infant.
pe câmpul de onoare
la 20 ianuarie
1919”.
României Mari
Sergent ILIE POPA,
Regim. 15 Infant.
pe câmpul de onoare
la 20 ianuarie
1919”.
Monumentul numit de localnici al Unităţii Naţionale a devenit un factor de educaţie patriotică pentru urmaşi.
Pentru desfăşurarea festivităţii de comemorare a sergentului erou Ilie Popa, s-a organizat un parteneriat cu Liceul Tehnologic Jibou, Liceul Teoretic Ion Agârbiceanu, Şcoala Gimnazială Lucian Blaga şi Clubul Copiilor din Jibou.
Programul festiv s-a deschis cu un cuvânt de rugăciune în memoria eroilor neamului românesc, ucişi în apărarea graniţelor patriei.
Cu adâncă emoţie şi respect să presărăm pe mormintele şi monumentele lor flori, lacrimile recunoştinţei, aprinzând totodată o lumânare care să ne lumineze calea spre veşnicie.
Cultul eroilor la români, acordarea respectului cuvenit şi pomenirea din generaţie în generaţie a celor căzuţi pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei fac parte din credinţa strămoşească. Sacrificiul eroilor neamului va purta în eternitate apelul solemn în semn de recunoştinţă până în cele mai îndepărtate meleaguri terestre, oriunde au murit eroi cunoscuţi sau străini. Cu profundă recunoştinţă în suflete şi în conştiinţă, îi preţuim pe toţi martirii luptelor pentru unitate.
Nicolae Iorga spunea: „Cine uită nu merită”, iar acest citat se referă la Viaţă, scrisă cu majusculă, la care este chemat să se trezească întregul neam românesc, nu este viaţa lumească a acestui veac, ci Viaţa veşnică a Împărăţiei lui Dumnezeu. Dorul şi credinţa acestor martiri a fost întoarcerea neamului românesc la Hristos, învierea întru credinţă şi mântuire, au acceptat să se ofere ca jertfe vii, preţ de sânge al învierii a noastre, a tuturor.
Bibliografie:
„Nu uita că eşti român!” Cântece şi poezii patriotice. Editura Agathon, 2013.
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu