miercuri, 28 decembrie 2022

Bicentenarul Petőfi (Coltău)

Colecţia de pliante a bibliotecii cuprinde unul despre castelul din Coltău (Maramureş), vizitat de poet împreună cu soţia sa, în mai multe ocazii. 
Castelul din localitate a fost construit probabil în timpul domniei Maria Theresia, apoi clădirea în stil baroc a fost restaurată în jurul anului 1821. În 1845, Sándor Teleki, în vârstă de 25 de ani, luptătorul paşoptist pentru libertate, colonelul şi scriitorul de mai târziu, a preluat conducerea moşiei din Koltó. Numit căpitan al cetăţii Chioar, tânărul conte a jucat un rol important în viaţa politică a judeţului Satu Mare.
În anii 1846-1847, poetul Sándor Petőfi a vizitat localitatea de trei ori ca oaspete al „contelui sălbatic”. Cea mai memorabilă dintre aceste „vizite” a fost cea din perioada cuprinsă între 9 septembrie şi 19 octombrie 1847, când tânărul scriitor şi-a petrecut aici luna de miere alături de soţia sa, Júlia Szendrey, un timp ce a îmbogățit lirica maghiară cu 28 de poezii noi. Cele mai multe dintre poezii au fost scrise pe masa de piatră sub un corn mare, bătrân, devenit faimos. Astăzi, în castel funcţionează muzeul Teleki-Petőfi.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu