marți, 31 mai 2016

Avioanele de hârtie confecţionate de cititorii noştri

.
În întâmpinarea Zilei Copilului, am montat expoziţia de avioane de hârtie confecţionate de către cititorii noştri. Am adus diagramele de împăturire şi vă aşteptăm în atelierul improvizat din sala de împrumut. Modelele care zboară pot fi testate în parcarea auto din faţa instituţiei.






.

vineri, 27 mai 2016

„Poezii” de Pedro Lezcano Montalvo

.
Pedro Lezcano Montacalvo (1920-2002) este poetul spaniol celebrat anul acesta în Las Palmas de Gran Canaria. Guvernul din Insulele Canare a editat un număr special al revistei „Letras Canarias” şi a finanţat publicarea unei antologii lirice, pe care prietenii de peste Marea cea Mare le-au dăruit cititorilor noştri. Le mulţumim!
P.S. Alăturăm dedesubt şi semnele de carte tipărite cu acest prilej.



vineri, 20 mai 2016

Vizitatorii din grupa mare de la Grădiniţa 3

Astăzi au venit în vizită viitorii şcolari din clasa pregătitoare, în prezent „boboci” la Grădiniţa nr. 3 din Jibou. Ei au fost însoţiţi de doamnele educatoare Susana Barbur, Diana Butaş şi Ioana Zaharia.




joi, 19 mai 2016

„Memoria ardeleanului” cu dedicaţie

.
Scriitorul Paul Strepol (pseudonimul lui Aurel Pop din Domnin) a editat cartea de memorii a consăteanului Ioan Nădişan şi a trimis-o bibliotecii. Ea cuprinde nu numai mărturii de pe întreg cuprinsul secolului XX, de la Primul Război Mondial încoace, ci chiar şi pagini cu povestiri fantastice deosebit de bine creionate, cum ar fi întâlnirea copilului cu Marţolea cea şchioapă de un picior. Vă invităm s-o citiţi.

 Ioan Nădişan - Memoria ardeleanului
Editura Placebo, Brăila, 2016

Cititorilor Bibliotecii
Orăşeneşti Jibou
din partea Editurii Placebo

Paul Strepol

Brăila, 16 mai 2016

luni, 9 mai 2016

Sărbătoarea steguleţelor 2016

.
Cu prilejul Zilei Europei, biblioteca a organizat cea de-a IV-a întâlnire a două clase de la diferite unităţi de învăţământ din localitate, sub deviza: „Uniţi în diversitate”. În acest an, steguleţele împăturite din hârtie au fost colorate de şcolarii din clasa a IV-a A de la Liceul Tehnologic Octavian Goga (învăţătoare Diana Păşcuţă) şi din clasa a IV-a B de la Şcoala Gimnazială Lucian Blaga (învăţătoare Ligia Dobrinean). După vernisarea expoziţiei de drapele origami, elevii au povestit despre ţările vizitate, au recitat şi au cântat în limbile din ţările Uniunii Europene.











duminică, 1 mai 2016

Datini şi obiceiuri de Paşti

.
de Iulia Longodor

Paștele e un ritual de  înnoire anuală a lumii deschise de Duminica Floriilor, închis de Duminica Tomii și intersectat de noaptea Învierii Mântuitorului Iisus. Se încadrează în modelul de renaștere simbolică a timpului și spațiului prin jertfa divinității, substituită de o efigie.

 Cea mai însemnată sărbătoare de  peste an este praznicul Învierii Domnului. Miracolul Învierii Domnului din noaptea Paștelui și purificarea din Săptămâna Luminată readuc echilibrul și armonia în suflet.

De foarte timpuriu este fixată în memorie, ca o văpaie neîntreruptă , ca o dâră de aur Săptămâna Mare.

Vânturile zbicesc ulițele, norii îndreaptă lințolii și spală cerurile într-una dinspre verzui safir întru albastru întunecat, iar focurile de Sfântul Gheorghe au curățat livezile. Acum totul e gata să irupă în înfloriri iar mugurii, mai întâi verdele curat și acest post îndelungat al primăverii de șapte săptămâni se apropie de sfârșit.

Fiecare sat și cimitir e o golgotă astăzi și mâine. Urzici se aduc în casă și sălcii din  râu, galbene flori pentru a înflori ouăle de  paști și scoarțe roșii de lemn .

Datinile de Paști

Oamenii își primenesc gospodăriile, iau haine curate iar cu lumânările în mâini în bătaia clopotelor ,o pornesc spre biserică ce este aflată în inima așezării ,locul cel mai sfânt din care vin bucuriile și mângâierile. Noaptea dintre toate nopțile cea mai tainică și frumoasă, noaptea Paștilor, spre a spune împreună „Hristos a Înviat!” „Adevărat a Înviat!”.

Folclorul conservă mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle, printre care și legenda Veronicăi și o serie de legende despre încondeierea ouălor în diferite regiuni ale României , despre pasca tradițională specifică .

Focurile morților

Focuri speciale pentru morți sunt numai cele care se aprind la Moșii de primăvară,iar ziua anumită a acestor focuri este Joia Mare de dinaintea Paștilor. Sâmbăta Floriilor este Ziua cultului morților la români. Ceremoniile, acțiunile religioase, obiceiurile legate de această zi sunt așa de multe încât ar putea fi subiectul unui studiu voluminos.

Credința poporului este că în această zi și în chip naiv și poetic explică poporul român focurile morților.

 Blajinii sunt ființe mitice  la hotarul dintre  „lumea de aici“   și  „lumea de dincolo“.

Cerul înstelat,seninătatea soarelui și a luminii în noaptea Paștilor, toate sunt percepute de taină și liniște. Cu ouă roșii în năfrămuțe urcăm dealul cel mai Curat al pământului meu transilvănean în cea mai sfântă noapte de pe pământ . Zorile Învierii  spun să luăm lumina din lumina ,ce bucurie unică de neînlocuit după atâta așteptare, aceea taină a vieții ce se întâmplă în lumina desăvârșită a frumuseții eternității.  


Bibliografie
George Coșbuc, Elementele literaturii poporale, Editura Dacia, Cluj-Napoca,1986.
Ioan Alexandru, Bat clopotele în Ardeal, Editura Făt Frumos, București, 1991.